Carl Joseph Aquilizan  (kull 14/15)

Hvordan vil du beskrive året på Spin Off?
Året mitt på Spin Off var et stort vendepunkt for meg. Jeg gikk på studiespesialisering med realfag på VGS med planer om å studere jus eller ingeniørfag, og søkte på Spin Off for å gi dansen en siste sjanse. Heldigvis kom jeg inn på skolen og fikk endelig muligheten til å fokusere på å utvikle meg som danser og finne ut om dette var noe for meg. Gjennom året på Spin Off ble jeg sikker på at jeg ville fortsette videre med dans. Det året introduserte meg til medelever, kunstnere og lærere som har vært en stor inspirasjon og motivasjon på veien videre. Det var også et stort steg fremover mot å finne ut hvem jeg er som danser og person. Spin Off ga meg et sted jeg følte støtte, trygghet og tilhørighet. Den dag i dag føles det fortsatt som hjemme, og det kommer nok alltid til å føles slik.

Hvem var du på Spin Off Forstudium?
Som danser var jeg en som var teknisk svak, som aldri hadde danset ballett før, som ble bedt om å pointe foten sin i hver klasse. Min styrke var i kreativt arbeid og improvisasjon. Det var der jeg endelig kunne uttrykke meg uten å tenke på om jeg var myk nok, teknisk nok eller hadde en bra nok point. Jeg var også en som elsket kontaktimprovisasjon, og var kjent for å ha løftet “alle” på audition. Som person var jeg en stille og lukket person, men åpnet meg veldig opp i løpet av skoleåret.

Hvilket fokus hadde du da du kom inn på Spin Off og hvilket fokus hadde du da du gikk ut?
Fokuset mitt på Spin Off var å lære så mye som mulig og bli den beste danseren jeg kunne bli i løpet av året. Det var også et mål å komme inn på en dansehøyskole, og i utgangspunktet ønsket jeg å bli en kommersiell danser. Da jeg gikk ut av Spin Off, ble det tydelig for meg at jeg ville drive med samtidsdans, improvisasjon og kreativt arbeid.

Hva er dans for deg?
Dans for meg er en livredder. Det er hjemme. Det er et utløp av kreativitet, ideer og følelser som er vanskelig å sette ord på. Dans er det som får meg til å føle meg mest til stede, mest meg selv, mest fri, og det har gitt meg en plass jeg kan kjenne tilhørighet.

Hvordan er dansen en del av hverdagen/livet ditt nå?
I dag jobber jeg som danser, koreograf og lærer. Dans opptar en stor del av livet mitt, men jeg har lært å begrense det slik at det ikke blir altoppslukende. Det er ikke noe gøy når dansen bare føles som en jobb.

Hva liker du mest og minst med (danse)hverdagen?
Jeg misliker uforutsigbarheten og ustabiliteten som frilanstilværelsen bringer. Jeg hater også at prosjekter alltid tar slutt, og følelsen av at man alltid må starte på nytt. Det jeg liker mest er det enkle – å være i et dansestudio med gode mennesker. Det er noe jeg tok for gitt mens jeg studerte. Alle møtene som oppstår gjennom dansen og alt det man lærer om seg selv, ulike mennesker, kulturer og samfunn er det som driver meg.

Endret ditt syn på dansen seg etter året på Spin Off? På hvilken måte?
Synet mitt på hva dans er og kan være utvidet seg veldig. Først og fremst lærte jeg hva moderne/samtidsdans egentlig kan være gjennom undervisning og forestillinger, og fant ut at dette var det jeg ville drive med. Før dette hadde jeg nesten bare TV-programmer som So You Think You Can Dance som referanse. Jeg lærte også at man kan drive med dans på mange ulike måter, og ikke bare som kompanidanser eller danselærer.

Hva gjorde at du ønsket å gå videre med dans etter året på Spin Off?
Spin Off ga meg mulighet til å investere i min interesse for dans, og i løpet av året vokste denne interessen. Det var så mye mer jeg ville utforske, og da jeg kom inn på en skole jeg hadde veldig lyst til å gå på, var det ingen grunn til å ikke gå videre med dansen.

Hva har gjort at du har holdt deg i dansefeltet?
En interesse for å utvikle meg og lære. Gode venner, kollegaer og samarbeidspartnere. Muligheten til å utforske viktige temaer som opptar meg gjennom prosjekter, og å skape dialog rundt temaene. En sterk vilje til å uttrykke meg og å gjøre en forskjell.

Har du noen tanker om Spin Off i en større kontekst?
Jeg tenker at Spin Off er en stor pådriver i dansefeltet i Norge. Veldig mange man møter på av utøvere, koreografer, lærere og andre som driver med dans på en annen måte, har gått på Spin Off. Å ha ett år til å fokusere på sin egen utvikling er utrolig verdifullt, og gjør at man er enda mer rustet til veien videre. Det skaper også et stort nettverk av tidligere elever der alle har noe spesielt til felles, uansett om man har gått videre med dans eller ikke.

Kull 20/21

Ett år på Spin Off
– intervju med Inger Flotve og Garance Goutard-Dekeyser
av Carl Aquilizan


Spin Off-kullet 2020/2021 har hatt et veldig annerledes år enn de fleste kull. Pandemien har gitt mange utfordringer som restriksjoner, karantener og stenging. Men til syvende og sist sitter elevene igjen med lærerike og gledesfylte opplevelser. I løpet av året har jeg fulgt elevene, og fått jobbet med dem med juleforestilling og kreativt arbeid. Jeg har intervjuet elevene Inger og Garance på starten og slutten av skoleåret, for å få et innblikk i deres tanker og utvikling. De forteller om forventninger, høydepunkter, følelser og det de sitter igjen med etter ett år på Spin Off.

Uke 1
Et nytt Spin Off kull har startet denne uken, og jeg skal i dag høre med to elever hvordan deres første uke har gått. De to elevene kommer fra ulike dansebakgrunn og har ambisjoner som spriker i ulike retninger. Det blir spennende å høre deres tanker om skolen og deres forventninger og håp for tiden fremover. På slutten av skoleåret skal jeg møte elevene igjen og høre hvordan året har gått og hvor veien går videre.

Jeg blir møtt av to blide og svette jenter som kommer rett fra en intens jazzklasse med Trude Amalie Leirpoll. Den første uken på Spin Off er overstått, og jeg skal nå høre hvordan det har gått. Etter en lang periode uten å kunne danse i studio, gleder de seg til å endelig starte med dans igjen.

Inger Flotve er 19 år, er fra Bergen og gikk danselinjen på Langhaugen Videregående skole. Hun startet å danse som niåring ved Step In Dansestudio og har siden utforsket flere stiler. Hun har tidligere vært en del av ESC ungdomskompani.

Garance Goutard-Dekeyser er 19 år, er opprinnelig fra Frankrike, og gikk på danselinjen på Kongsbakken Videregående skole i Tromsø. Garance startet med moderne dans i Frankrike da hun var fire år. Hun fortsatte å danse da hun flyttet til Tromsø, og allerede i 10. klasse var hun bestemt på at hun ville utdanne seg som danser.

Hva betyr dansen for deg akkurat nå?
Inger: Jeg har savnet atmosfæren som er i dansen i tiden som har vært ekstremt mye. I går så jeg Dans/5, som er den første forestillingen jeg har sett siden mars. Det er en egen atmosfære som er i hele rommet, som jeg ikke får på noen annen måte. Dansen kan gi så mange gode øyeblikk. Akkurat nå er det som å komme tilbake til kroppen og bli kjent med kroppen på nytt igjen.

Garance: Dans er en stor del av livet mitt. Jeg merker det hver gang jeg ikke danser, om det er høstferie eller påskeferie, så savnes det. Det er noe jeg trenger for å uttrykke meg selv og for å leve. Jo mer jeg driver med dans, jo mer ønsker jeg å lære.

Hva gleder du deg mest til med Spin Off året?
Garance:
Det jeg gleder meg mest til er å møte mange nye og forskjellige lærere og utvikle meg gjennom et variert år med god oppfølging. Samtidig bli inspirert av de i klassen og få nye venner.

Inger: Jeg gleder meg mest til å danse! Det å kunne gi dansen alt fokus og ha full tilstedeværelse i dansetimene. Nå kan vi faktisk vie hele dagen til dansen, uten å tenke på andre skolefag.

Hvordan føltes den første dagen på skolen?
Garance: Alle var stille og nervøse. Jeg følte meg liten og alene, for jeg kjente ingen i klassen fra før av. Jeg ble veldig imponert over hvor flinke folk var og ble veldig inspirert. Dette motiverte meg til å pushe meg selv til å lære mer.

Inger: Det var mange folk og mye informasjon! Jeg tror alle var litt redde, siden vi ikke hadde danset på mange måneder, men det gikk ikke lang tid før man ble komfortabel. Lærerne møtte oss med trygghet og energi, og det føltes som et støttende miljø og fin atmosfære med en gang.

Hvis du forestiller deg selv på slutten av skoleåret, hva håper du at du sitter igjen med?
Inger: Med tanke på det fysiske, håper jeg at jeg har fått mer gjennomgående styrke. Jeg har lyst til å føle meg sterk. Jeg håper jeg sitter med en god følelse, at jeg har hatt det kjekt og at jeg får energi av å tenke på det.

Garance: Jeg har lyst til å finne balansen mellom å være sterk og ha kontroll, og å finne flyt i dansingen. Jeg håper det blir et lærerikt år, at jeg har opplevd masse forskjellige stiler og lært fra ulike lærere. En stor variasjon i klassene vil forhåpentligvis gi meg et nytt vokabular, ny inspirasjon og nytt materiale.

Siste uken på Spin Off og veien videre
Etter et intenst skoleår med dans, har elevene kommet til den siste uken. Jeg møter Inger og Garance igjen i studio 3, der de reflekterer over sin tid på Spin Off. Nå har fokuset vært eksamensforestilling og innstudering med koreografene Stian Danielsen, Jo Strømgren og Erica Sobol.

Hva betyr dansen for deg akkurat nå?
Garance: Det får meg til å føle meg bra. Jeg kan ta en pause i hverdagen, utelukke alle andre tanker og bare leve meg inn i dansen. Det å bruke pusten og kjenne på kroppen, det er meditativt og gir meg ro. Dans har hjulpet meg med å bli bedre kjent med meg selv. Det er også godt å ha noe å utvikle og å sette mål for seg selv.

Inger: Det betyr veldig mye. Det føles veldig sterkt og viktig. Vi har stått veldig mye alene, spesielt i auditionprosessen (i år har de fleste audition til skoler vært digitalt). Jeg måtte gå dypt inni meg selv og finne motivasjon. Jeg måtte ta tydelige valg i prosessen og stå for det jeg leverer. Det har også vært utfordrende, blant annet å finne den samme, gode følelsen jeg hadde med dans før pandemien. Det å ha danseklasser og innstudering med restriksjoner og munnbind gjør noe med formidling og tilstedeværelse. Jeg gleder meg til å stå på scenen med fysisk kontakt og uten munnbind!

– Hva har høydepunktet vært med Spin Off året?
Garance: Vi har fått oppleve så mye, men jeg må si innstudering med Stian Danielsen og Henriette Hamli/Jo Strømgren. Det har vært emosjonelt og intenst, jeg har blitt utfordret på mange måter og blitt pushet til å gjøre ting jeg aldri har gjort før. Vi fikk også endelig jobbe med kontaktarbeid med Stian, noe som var veldig spesielt. På eksamensforestillingen får vi danse sammen med hele klassen, noe som er veldig spesielt å være med på etter ett år med mange korona-restriksjoner. Det er så fint å kjenne på en kobling mellom hverandre på scenen med så mange mennesker samtidig.

Inger: Perioden med Stian Danielsen var et av de mest utfordrende, men også de mest lærerike dagene. Ting ble satt på spissen, det gikk veldig fort frem og vi måtte bare hoppe inn i det. Dette skapte forvirring, usikkerhet og masse følelser, men disse tankene førte til at man oppdaget mye nytt. Det var mange nye tilnærminger til improvisasjon og koreografi, som jeg lærte mye av. Det var også utrolig fint å ha hele klassen samlet i prosessen.

Begge trekker også frem jazz-timene med Mariama Slåttøy som et høydepunkt!

Hvordan føles det å være Spin Off elev nå?
Inger: Innstuderingen har vært hard og tung, men mest gøy. Det er veldig rart og trist at det snart er over. Det kribler i magen å tenke på veien videre, men det er trist at vi ikke skal være her mer. Vi har alle blitt så gode venner på så kort tid. Det er rart at det bare har gått ett år.

Garance: Arbeidet med eksamensforestillingen, har gitt meg et lite innblikk i hvordan det er å være profesjonell danser, og jeg har innsett at det er det her jeg virkelig vil gjøre. Det har vært en veldig motiverende tid. Det virker så urealistisk at vi straks er ferdige. Samtidig er jeg veldig klar for å gå videre, og det er deilig å kjenne på det.

Hva sitter du igjen med etter året på Spin Off?
Garance: Jeg har utviklet meg som person og danser. Jeg har funnet mange utrolig fine venner og opplevd mange forskjellige måter å jobbe på og tilnærminger til dans. Jeg har virkelig fått kjent på egen viljestyrke og motivasjon. Nå føler jeg meg mye mer selvstendig og klar for å starte en utdanning i dans.

Inger: Det første jeg tenker på er folkene jeg har blitt kjent med. Jeg har funnet noen av mine beste venner i løpet av året. Det er noe spesielt med at vi har gått gjennom året sammen. De trygge omgivelsene har gjort at jeg har fått mer ut av dansetimene, fordi jeg har hatt det gøy, og det har vekket genuin og ektefølt interesse for dansen. Det har vært et annerledes år, noe som har tvunget oss til å gjøre ting som er uforutsigbare og å kaste oss ut i ting. Denne erfaringen har åpnet perspektivet mitt for hva dans er, hvor det kan være og hva det kan bety. Året på Spin Off har gjort meg mer selvstendig som danser. Jeg kan jobbe mer på egenhånd og ta mine egne valg, og vi har hatt gode rammer som har hjulpet oss med det. Jeg tar med all kunnskapen og erfaringen vi har fått herfra.

Vi snakker til slutt om veien videre, og begge har en spennende tid i vente. Inger skal studere ved Kunsthøgskolen i Oslo med fordypning i samtidsdans, noe som har vært en drøm for henne. Hun gleder seg til å bli enda bedre kjent med dansemiljøet i Oslo. Garance skal flytte til Canada for å studere ved Arts Umbrella. Hun gleder seg veldig til å dykke dypere inn i den neoklassiske dansestilen og å bli kjent med nye mennesker med varierte bakgrunn. Begge er enige i at ett år på Spin Off har gjort dem godt rustet og klare til å studere dans videre.