Spin Off Forstudium i Dans ble etablert av Liv Greli i 2002. Skolen ble etablert på bakgrunn erfaringer fra etablering og drift av Spin Off Dansestudio as og stiftelsen 1-årig Forstudium. Spin Off Dansestudio as ble etablert av Liv Greli i 1987. Stiftelsen 1-årig Forstudium som ble etablert av Liv Greli og Ingebjørg Hippe i 1995. (Stiftelsen 1-årig Forstudium ble overtatt og omdannet til Skolen for samtidsdans av Ingebjørg Hippe, Camilla Myhre og Caroline Wahlstrøm i 2000 og senere erstattet av Høyskolen for Dansekunst) Tekster: Emilie Hellberg Saksæther (kull 08/09).

Drømmen (1985)

Liv Greli og Ingebjørg Hippe går sammen på Statens balletthøyskole. Etter endt utdanning i -85 starter Liv en egen ballettskole på Grûnerøkka mens Ingebjørg studerer videre i Paris. Når Spin Off åpner i Storgata i -87 underviser Liv og Ingebjørg 90 % av alle timene. Sammen utvikler de tanker og idèer om pedagogikk og det faglige innhold. Spin Off blir et sted for 1000-vis av amatører og et sted for profesjonelle. Foto: Statens balletthøyskole/KHiO.

Startstreken (1987)

Liv har brukt et år på å finne lokaler egnet for et dansestudio. Til slutt faller valget på et gammelt bokbinderi i Storgata 22. Her må alt rives, men beliggenheten er perfekt og potensialet stort. Etter utallige timer med riving, maling og snekring blir studioet klart for åpning i august 1987.
Gulvet er akkurat ferdigsveiset, nye gardiner fra Livs mor henger i vinduene og en Martha Graham-plakat henger på veggen. Liv ønsker et navn som er visuelt. Et navn med bevegelse. Hun kaller dansestudioet for Spin Off. Elever er det mange av. Jane Fondas danserike treningsvideoer har litt av skylda. Mandag til fredag står klassisk, jazz og moderne på timeplanen om kveldene.
Benkene i garderoben bruker elevene til koreografier, løsbarren i studio to mister foten og LP-plater mister formen i sola. I resepsjonen selger Liv treningsbukser hun selv har sydd i fallskjermstoff. Foto: Liv Greli

Det første kullet (2002)

Liv har lenge sett et behov for å styrke kompetansen for de som ønsker å søke seg videre til høyere utdanning. Hun oppretter Spin Off Forstudium i dans, med en ambisjon om å styrke grunnutdanningen til dansere.
Skolen er en selvstendig stiftelse og får godkjennelse av Statens lånekasse samme år. Interessen for tilbudet er enorm og søkerne mange. Høsten 2002 inntar den første klassen Storgata 22.
Nå er det dans i studioene også på dagtid. Kullet består kun av jenter, og de kommer fra hele landet. De får undervisning i klassisk, jazz og moderne av pedagoger med lang erfaring innenfor dansefeltet.
I de første årene til Spin Off Forstudium i Dans er blant annet Vigdis Langeggen, Sylvi Fredriksen, Karoline Woldseth, Gro Gudim og Hege Nordahl-Angell en del av den faste staben. Elever i mange år fremover får gleden av å ha dem som pedagoger
Foto: Spin Off

Nå kommer guttene (2003)

Teamet med pedagoger har det siste året fått mye erfaring og innsikt i hvordan det er å drive et forstudium i dans – som hva skal de vektlegge i undervisningen og hvor mye skal de utfordre elevene som kommer rett fra videregående. I år får de også en ny erfaring: de tre første guttene begynner på skolen. De neste årene øker søkertallet, og elevene blir flere. Foto: Nicolas Tourrenc

Far vel, Storgata! (2006)

Liv mobiliserer. Hun og Spin Off får støtte fra hele fagfeltet i arbeidet med å igjen bli en friskole. I dansemiljøet blir det startet en underskriftskampanje. I kultur-Norge blir dans og utdanning flittig debattert. Våren 2006 blir det vedtatt en midlertidig friskolelov. Spin Off søker om unntak, men får avslag. De svarer med en anke og får til slutt et ja fra Kunnskapsdepartementet. – Hurra! Dette er en anerkjennelse av dansefeltet, er Livs kommentar til Dagsavisen. Parallelt med den politiske kampen fortsetter hverdagen ved Spin Off. Årets kull blir det siste i Storgata 22. Olav Thon har kjøpt gården og Liv må på nytt finne andre lokaler, men Thon gir henne en hjelpende hånd. Foto: Greli

En seier (2007)

Møllergata blir det nye hjemmet til elevene ved Spin Off. Lokalet har varme og sjel og med sin trekonstruksjon - en god svikt i gulvet. Det knirker og knaker, så resepsjonistene lurer stadig vekk på om de får gulvet i hodet når dansere hopper i etasjen over. Lokalet er ikke helt ideelt, men det er godkjent. Spin Off blir også endelig godkjent som friskole etter den nye loven som blir vedtatt i 2007. Foto: Peter D. Hypher

Hei, Schous plass! (2008)

Når Spin Off flytter inn i Møllergata, vet Liv at oppholdet blir kort. Hun har allerede vært i dialog med Kulturskolen i Oslo – Spin Off skal flytte inn i splitter nye lokaler på Schous plass på Grünerløkka. Nå blir kveldskolen en del av Kulturskolens tilbud, men forstudiet forblir hos Liv. I år blir sommeren en reprise av 1987, men denne gangen slipper Liv å stå for oppussingen selv. Lokalene er store. Studioene mange. 29. august er det offisiell åpning av den nye kulturstasjonen i Oslo, men mye arbeid gjenstår. Etter høstferien er årets kull på plass. I begynnelsen er det for elever og medarbeidere like vanlig å gå seg bort i lokalet, som det er å danse. Lukten av nymalte vegger følger dem gjennom hele skoleåret. Schous plass har en ny luksus med personalgarderober, pauserom og kontor. Men som i Storgata er det også her en barre som stadig mister foten, og Martha Graham-plakaten henger på veggen. Foto: Peter D. Hypher

En jubilant (2012)

I oktober, seks dager til ende, feirer Spin Off Forstudium i dans sitt ti-års jubileum. Skolen åpner minnebanken for sine tidligere elever. De har mimreklasser i jazz og moderne, der elever får danse til koreografier som en gang lå under huden. På åpningsfesten viser de gamle bilder fra kullenes forestillinger og skolehverdag. I Teatersalen på Schous Kulturstasjon er det åpen scene der tidligere elever får vise nye kunstner. Tidligere elever står også på Riksscenen i en egen jubileumsforestilling. Foto: Peter D. Hypher

Dans på tvers av grenser (2015)

Spin Off Forstudium i Dans deltar i et nordisk samarbeidsprosjekt, IMIDA – Improving Identity and Wellbeing in Comunitites by the Means of Art. Skoler fra Island, Finland og Litauen deltar også. Elevene drar på kulturoppdagelsesferd til Vilnius og gjør flere danseprosjekter ute. I år får også skolen, i samarbeid med Jo Strømgren, besøk av Polish Dance Theatre. De har en veldig morsom (og hard) uke med teknikk-klasser, master klasser og kreative workshops. Foto:

En kunstform i endring (2016)

Gjennom 2000-tallet blir de tradisjonelle danseuttrykkene utfordret. Fysisk teater, improvisasjon og hip hop tar større plass, også i undervisningen som en del av moderne og jazz. Ledelsen har alltid lagt vekt på det faglige innholdet i skolen. I 2016 endrer de for første gang på fagplanen. Nå blir uttrykket moderne byttet ut med samtidsdans. Skolen bruker mer ressurser på nasjonale og internasjonale gjestelærere som representerer ulike teknikker og bredden i dansefeltet. Pedagoger og koreografer er et kreativt nav og faglige pådrivere i undervisningen, fagmøter, prosjekter og forestillingsarbeid. Alle pedagoger og koreografer som har vært og er tilknyttet skolen har bidratt i utviklingen av Spin Off. Skolens resultater er takket være en dynamisk og mangfoldig stab som samarbeider svært godt. Foto:

Digital dans (2020)

Korona setter en stopper for det normale og i mars stenger Norge ned. Elever og pedagoger omstiller seg raskt til den nye hverdagen. Å undervise dans digitalt er ikke gunstig. Nå blir stuer, soverom og kjøkken omgjort til dansestudio. Nærmere sommeren får elevene danse sammen igjen, og mye av undervisningen foregår ute. Film og redigering blir satt på timeplanen, og eksamensforestillingen blir en dansefilm av og med elevene spilt inn på gamle Deichmanske bibliotek. Søkere til neste år må også levere videoaudition og ha digitalt intervju. Løsningen er en suksess, og ledelsen utelukker ikke at dette kan bli et tilbud også i fremtiden. Foto:

20-årsjubileum! (2022)

Spin Off Forstudium i Dans fyller tjue år! Elever og profesjonelle, de kunstglade og de nysgjerrige ønskes velkommen til dansefestival. På programmet står blant annet workshops i samarbeid med PRODA, panelsamtaler sammen med Danseinformasjonen, dansestunt sammen med Forstudium teater på Grûnerløkka, Åpen Scene i Teatersalen på Schous og en stor fest! Foto:

Veien videre.... (2023...)

Siden 2002 har nesten 450 elever gått på Spin Off Forstudium i Dans. De ønsket å kjenne på kroppen og på følelsen av hvordan fremtiden kunne bli – å leve som danser. For de fleste gav det mersmak. Over 70 prosent av de som er uteksaminert ved Spin Off driver i dag med dans. Det finnes ingen enkel oppskrift på hvordan du blir en dansekunstner, men Spin Off har vist seg å være en viktig ingrediens for svært mange. I 2022 fylte skolen tjue år. Hvor går veien videre? Vi vil fortsette å ha drivende dyktige pedagoger i undervisningen, vektlegge faglig innhold og god, presis kommunikasjon. Vi vil fortsette å styrke grunnutdanningen i dans i Norge og utvikle fremtidige dansekunstnere. Men hvordan vil kunstformen være i fremtiden, og hva slags dansere skal skoler utdanne? Vi vil være med å utfordre, forene og skape nye ideer i mange år fremover. Alder er heldigvis bare et tall. Foto: